Luchtkanaalreiniging

Afhankelijk van de resultaten van de inspectie moet een luchtkanaalreiniging of zelfs een reiniging van het hele luchtbehandelingssysteem (luchtkanalen, luchtgroep, systeemelementen) uitgevoerd worden.

Luchtkanaalreiniging Principe

 

 

 

De luchtkanaalreiniging wordt uitgevoerd zoals beschreven in de norm EN 15780. Tijdens de luchtkanaalreiniging wordt het luchtbehandelingssysteem afgezet. Bepaalde systeemcomponenten kunnen gedemonteerd en desgewenst vervangen worden, zoals flexibele slangen. Toezichtsluiken en reinigingsluiken moeten geplaatst worden indien nodig (EN 12097).


 

 

 

Verschillende methodes (droge en natte) kunnen gebruikt worden om luchtkanalen te reinigen. Een droge luchtkanaalreiniging gebeurt met mechanische borstels (foto rechts). 

Luchtkanaalreiniging met borstel

Extractieventilator voor luchtkanaalreiniging

 

 

 

Tijdens de luchtkanaalreiniging wordt het losgemaakte vuil afgezogen met een extractor. Een extractor of extractieventilator is een sterke ventilator die genoeg kracht bezit om het vuil uit de luchtkanalen te zuigen. Het vuil blijft in een filter achter.


Een luchtkanaalreiniging kan onderverdeeld worden in 6 fases:

 

1. Planning:

Tijdens deze fase wordt duidelijk gemaakt wat het opzet is. Ontwerpplannen worden bekeken.

 

2. Inspectie:

De inspectie heeft als doel om eventuele problemen exact te kunnen inschatten. Vaak is een visuele inspectie (zicht of camera) genoeg. Soms dienen veegmonsters (stof en micro-organismen) genomen te worden.

 

3. Offerte:

Na de inspectie wordt een voorstel uitgewerkt. Dit voorstel omvat een stappenplan en een reinigingsprogramma, waarin beschreven staat welke methode zal gebruiken worden en welke maatregelen zullen genomen worden tijdens de werkzaamheden om zoveel mogelijk hinder te vermijden en te verhinderen dat het losgemaakte vuil zich verspreidt in de omgeving.

 

4. Luchtkanaalreiniging:

De luchtkanaalreiniging (EN 15780) wordt uitgevoerd zoals beschreven in de offerte. Tijdens de luchtkanaalreiniging wordt het luchtbehandelingssysteem afgezet. Bepaalde systeemcomponenten kunnen gedemonteerd en desgewenst vervangen worden, zoals flexibele slangen. Toezichtsluiken en reinigingsluiken moeten geplaatst worden indien nodig (EN 12097).

 

5. Evaluatie:

Na de luchtkanaalreiniging volgt een evaluatie. Dit kan opnieuw met visuele of video-inspectie.

 

6. Opvolging:

Na oplevering wordt een opvolgingstraject afgesproken, waarbij meestal een jaarlijkse luchtkanaalinspectie wordt voorgesteld.

Advies nodig over luchtkanaalreiniging?

Fill out my online form.
Use Wufoo integrations and get your data to your favorite apps.